Ny Analyse: Verdens dyreste helse-stat?

Norge lever på sin lille øy av velstand i et opprørt verdenshav. Stormen etter finanskrisen har løyet, men mange land vil slite med høy ledighet og statsgjeld i lang, lang tid.

Det er lett å se seg blind på lav arbeidsledighet, høyt utdannet befolkning og en stor olje/gass-sektor som verdiskaper nr 1. Det paradoksale med høyere levestandard for befolkningen er at «alle» krever mer av offentlige velferdstjenester. Jo, for egentlig kan mange flere betale litt mer for «velferdsproduktet» siden lønn og levestandard har økt kraftig (for de fleste). Men det har jo alltid vært «gratis» å benytte mange av tjenestene det offentlige tilbyr. Skole og utdanning, helse og eldreomsorg er nok de mest selvfølgelige og dyreste tilbudene.

Slik jeg ser det har vi to store problemer i vårt annerledesland som ellers er godt rustet:

1. En storstilt utvidelse av både antall og nivå på gratis velferdsgoder, har medført at «alle» tar sin del med god samvittighet eller mener de har krav på mye mer. De betaler jo skatt, bilavgift, dokumentavgift og moms på alle varer. Det har nok medført en befolkning som i litt for stor grad er brukere av tjenester de egentlig ikke trenger? Noen av de fattigste får mindre hjelp fordi «alle» tar inn sin del av kaken.

2. Samtidig har vekst i statlig rikdom, med høye oljepriser og betydelig omstilling, nyskaping i privat næringsliv (les verdiskaping og skatteinngang) gjort det mulig å øke utgiftene uten uforsvarlig press på statsfinanser. Der er Norge en heldiggris, jf annen blogg. Det som er uheldig er at vi har utsatt nødvendige reformer, som færre kommuner, som mer bruk av private leverandører og smartere organisering av helse og utdanning.

Vi har snart gjennomført en brukbar pensjonsreform, men for å «få mer igjen for pengene» i det offentlige fremover må vi tenke nytt. Det er faktisk så trist at effektivisering og innovasjon i privat sektor, gir økt lønn (bra) – i begge sektorer. Problemet oppstår når innovasjon og smartere vekst ikke følger opp i det offentlige. Da ender vi opp med høyere lønninger, trygder og delvis pensjoner som følger lønnsøkning (produktiviteten) i privat sektor. SÅ hovedjobben fremover er å gjøre de riktige reformer, selv om det føles litt unødvendig for rike Norge.

En ny rapport fra SSB konkluderer med følgende:

«Selv om det er utfordrende å sammenligne utgifter, kan det hevdes at den norske og den svenske velferdsstaten er nokså kostnadskrevende». Det var basert på 2006 tall for nordiske land og EU, og etter det har Norge hatt en sterk vekst i utgifter!

«Den dominerende utgiften for nesten alle velferdsstater er knyttet til alders- og etterlattepensjoner. Dette er en allmenn utfordring for alle velferdsstater, og den blir bare større i takt med at andelen eldre i befolkningen øker. I Norge og Island utgjør likevel utgifter til sykdom og helse den største sosiale utgiften«. Gjør vi nok med organisering og incentiver til at det kan snu til det bedre?

«Norge er dessuten kjennetegnet av at mange jobber kort deltid.» Bra eller dårlig? Det kan være bra for å inkludere flere, men det kan være håpløse stillingsbrøker også…

Vedlagt figur som viser høyest reell kostnad på helse/sosial utgifter i Norge:

 Totale sosiale utgifter i kjøpekraftsparitetstandarder (KPS) per innbygger og som andel av brutto nasjonalprodukt (BNP). 2006

http://www.ssb.no/vis/magasinet/norge_verden/art-2010-01-25-01.html

**

Låt: Another one bites the dust – av Queen (1980).

PS: Depeche Mode konsert i Bergen på fredag!

Blogg nytt: Paven støtter blogging!

http://e24.no/medier-og-reklame/article3483299.ece

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: