Frihet slår alt!

Jeg hadde min første tur tilbake på Økonomisk institutt (Blindern) på 10-15 år idag. Gode gamle SV fakultet. Det var skikkelig rart, for nesten alt var det samme som på 90-tallet, selv om klappstolene virket hardere…? Og 2 av 3 gode forelesere var de samme (prof. Kalle Moene og Steinar Holden), mens prof Karen Ulltveit Moe representerte innflytteren fra NHH i Bergen. Jeg mimret om De lillos og September When konserter, God morgen yogurt og de hyggelige studievennene. Det var et godt sted å være og å lære, men forståelsen for verdier som frihet og mangfold (?) var – og er mindre utbredt. På 90-tallet var det selvsagt veldig liten kontakt med næringsliv, entreprenører eller for den saks skyld Storting/regjering. Håper det er kommet lenger idag.

Det var ca 4 timers voksenopplæring og repetisjon fra samfunnsøkonomi studiene – både spennende og provoserende. Kanskje litt søvndyssende for noen ikke-økonomer? Deltakere var både stortingsrepresentanter, sjeføkonomer, SSB lederen, SV statssekretær i Finans, politisk redaktør i DN, Norges Bank folk og mange kjente fra akademia. Fullt hus.

Kalle Moene la frem noen tanker om Nordisk modell (som like gjerne inkluderer Belgia, men ikke alltid Finland). Det var relativt fornuftig om at bankene lånte ut fordi folk overholdt lånene sine, selv ved stor arbeidsledighet (pga høyt trygdenivå). Så gikk han videre til å bevise at de nordiske land gjorde det så bra i etterkant av finanskrisen. Særlig skyldes det en stor offentlig sektor og jevn fordeling. For Norges del bør vi ikke glemme 2500 mrd kroner i pensjonsfondet og at 1/4 av verdiskaping kommer fra olje-/gassnæringen… Prof. Moene hadde satt overskrift på en foil: «Likhet, brorskap og forsikring»? La oss håpe det var mest for å provosere, eller en beskrivelse av landets tilstand?

Jeg måtte ta ordet og påpeke at å fjerne FRIHET fra dette historiske slagordet ikke ga meg noen god følelse. Det er nok slik at trygghet har blitt stående foran frihet i mange sammenhenger. Flertallet i Norge ser ut til å velge trygghet først, jf siste stortingsvalg. Men det er ikke rart at økonomer fra Blindern tar med seg en stor eller liten venstreorientering etter slike «bevis » for at Nordisk modell er best. Ja, det er mye bra her i landet, men vi kan og må fortsatt lære av andre land og videreutvikle «modellen».

La oss ta et smart finanskrise eksempel som slår motsatt vei av Moene sin argumentasjon rundt offentlig sektors andel: Det fylket som har lavest økning i arbeidsledigheten i finanskriseåret 2009 i Norge, er Finnmark. De har over 40% andel (sist jeg sjekket) offentlig ansatte. Betyr det at de andre fylkene i landet bør jobbe for samme næringsstruktur, større andel offentlig sysselsatte og mindre privat verdiskaping? Moene svarte negativt på dette – heldigvis.

Jeg tror at balansen har gått for langt over mot «trygghet foran alt» – og vil slå et slag for FRIHETEN til å tenke nytt, velge andre muligheter og ta noen flere sjanser. Det kan være noe magisk over den verden som veldig få norske arbeidsmaur får/tør oppleve. Det føltes også godt å kjenne at arbeidserfaring og egne analyser – i den virkelige verden – er like viktig kompetanse som lærebøkene fra Blindern.

**

Låt: Suser avgårde – med De lillos fra Blindern konsert på 90-tallet.

One Response to Frihet slår alt!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: