En modell med høyt sykefravær kan være misvisende

I DN idag sier forsker i SSB at 10 % økning etter en høykonjunktur er normalt ifølge modellen. LO har sagt noe tilsvarende om at det var faktsik høyere i 2003.

Vi må huske at HVIS sykelønn har vært delvis utnyttet på gale måter i tidligere konjunktur omslag, gir ikke modellen fasiten. Det lønner seg mer med 100% lønn enn 62% lønn (dagpenger) i feks 2003 eller på 90 tallet.

Som skrevet tidligere har vekst i sykefravær økt med over 20% i bygg og anlegg og nesten like mye i flere andre næringer rammet av finanskrise! Det er ikke troverdig og er selv med gode intensjoner (kanskje) fra arbeidsgiver og lege, ikke en ønsket utvikling. Da må vi finne andre metoder å skjerme ansatte ved rask etterspørselssvikt i steden. Det bør ikke være tilfeldig hvilke bedrifter som går konkurs, særlig ikke på den måten at de som bruker velferdsordningene mest aktivt overlever. Det gir et svakere næringsgrunnlag i neste runde!

Tall er ikke fasit, historie er ikke sannhet, hvertfall ikke for å «bortforklare» en klar systemsvikt. At feilen skjedde i 2003 kan ikke gjøre at vi ikke tar utfordringen på alvor idag.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: