Unge Høyre budsjett eller juks fra Frp?

Det er kanskje naturlig at Unge Høyre og Frp står på samme linje i mange saker. Mer utålmodig på skattekutt, kraftige reduksjoner til bøndene og større bistandskutt – enn moderpartiet.

Unge Høyre sjef Henrik Asheim ville da også kutte i statsbudsjettet med 22 mrd hørte jeg på radio i forrige uke. Han tok ett oppgjør med forsiktig H budsjettprofil. Det er hans rett, men litt «tøff i pysjamas»…

Nyhet: Frp la idag frem et budsjett med 1,5 mrd i kutt sammenliknet med de rødgrønne – og det er historiske tall. Etter 30 mrd mer for ett år siden! Og 15-22 mrd i årene før. Du tror det ikke før du får se det!?

Frp leverer «bare» 18 mrd i skattekutt. Sånn cirka 3 ganger Høyre sitt forslag.  De øker veisatsingen med nær 50 mrd – men er det over 10 år og hvor mye kommer utenfra budsjettet – fra et gigant veifond? Det som er bra, er at disse sakene vil alle borgerlige partier prioritere! På kunnskap er de klart svakere enn Høyre.

Hvor mye nærmere Høyre kommer Frp med sitt budsjett?  Litt, men ikke så mye. Frp gjør noe litt uvanlig med budsjettmetoden. De legger inn ca 8 mrd i «dynamiske trygdeeffekter». Det er troen på egne tiltak som gir lavere dagpenger, sykepenger og uførhet. Hvorfor de ikke gjør det på skattelettene er mer uforståelig for meg?

Regner vi tilbake disse pengene er kanskje Frp budsjettet rundt 8 mrd mer ekspansivt, og et stykke unna Høyres alternativ.

Poeng: Det er bra de utfordrer Finansdepartementet – både på metode og anslag på ulike konsekvenser! Det trengs.

Poeng: Men de tar kanskje litt mye møllers tran, ved å legge inn så mange mrd i effekter det første året. Det er en likevel en viktig debatt – da opposisjonspartiene alltid er slaver av de svar finansdepartementet serverer.

Derfor er det litt Unge Høyre stil over Frp – men aller mest et klart «signal» om at Regjeringen bruker for mye «peng».

Men litt juks er det jo, for med Frp metoden er Høyres budsjett mange flere mrd strammere enn de forsiktige 2,3 mrd’ene.

Ellers går ryktene om at Høyre igjen går forbi Frp på neste måling!

**

Låt: Fools Gold – the Stone Roses (1989)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: