Rentesjokk eller boligboble!

Norges Bank er i trøbbel. Setter de opp renten på onsdag vil valutamarkedet ta det som et signal på Norge som et annerledesland. Penger å tjene på rentedifferanse de neste par årene. Da vil 10.000-20.000 jobber i k-sektor og industri gå nedenom.

Setter de ikke opp renten blir det enda litt bedre å låne til bolig eller annen eiendom. En ny eufori i boligmarkedet som vi hadde i 2007.?

Det er riktig at nordmenn er boligomane og låner på forventet livsinntekt. Høy utdannelse og gjennomgående godt jobbmarked tilsier at det er fornuftig nok for de fleste. Livsstilen i dette kalde landet i nord, er at man bygger sitt hjem og sparer til pensjon i sitt hjem. Og sparer i hus og ikke i aksjer (bedrifter). Det er fordi nordmenn er glad i håndfaste verdier og risikoaverse i legning…

 Det er ikke sikkert Gjedrem har rett når han påkaller skattesystemet som årsaken bak norsk boligprisvekst. I perioden 1990-2004 var faktisk boligprisvekst lavere enn de fleste andre land i Europa.

Det var først da renten kom historisk lavt, ble holdt lav lenge, BNP veksten var 5% i 3 år sammenhengende (2005-2007) og innvandringen var stor, sysselsettingen steg mye – at Norge tronet på topp i boligpris vekst i 2007 – over +10%. Så falt det tilbake med 7% i 2008. Poenget mitt er bare at rente, konjunkturer og reallønnsvekst er mye viktigere enn skattesystemet for boligprisvekst over tid.

Spania er det landet som har hatt høyest boligpris økning på 2000-tallet før finanskrisen, men som samtidig har relativt høy bolig/eiendomsbeskatning. Det er ikke 1:1 forhold her, Gjedrem. Videre er avdragsfrihet, rammelån og bidrag fra foreldre/besteforeldre nokså viktige effekter utenom modellen til Norges Bank. Urbanisering og høyt antall skilsmisser spiller også en rolle!  Nemlig etterspørsel.

Det vanskelige dilemmaet for Norges Bank er reelt nok – trygge jobbene, hindre for tøff omstilling eller ta sjansen på boligkrakk senere. Eller den dose medisin som sikkert kommer, noe oppover på renten – men med prat om at det kan ta tid – og vil avveies nøye ift nye signaler ute og hjemme.

Men Gjedrem:  det er feigt å legge skylden på skattesystemet denne gangen!

**

Låt:  Our house – Madness (1982-83)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: