Oljepenger, dynamisk skatt og cand.oecon’er

Den store budsjettdagen er i havn. Som vanlig hektisk med opp- og nedturer gjennom dagen. Jeg godsnakket med sjeføkonom Dørum og fikk såpass mange stygge blikk fra stabsjef Schjøtt-Pedersen at vi måtte hilse pent. Du vart skremt no’…

Overraskelse 1 – Videre økning i oljepengebruken fra ett historisk høyt nivå, vil gi ekstra byrde for k-sektor i året som kommer. Får vi særnorske renteøkninger – ja da har ikke Halvorsen noe sted å gjemme seg… Uklok politikk.

Sjeføk Juel i Nordea:  » mer sikker på renteøkning i oktober nå» og «de som rammes mest er eksportindustrien» !  Enig.

Overraskelse 2 – Alt forarbeid for statlig boligskatt er satt igang. De trekker inn 1-1,5 mrd i økt skatt for boligeiere i gamle gårder i byene allerede i dette budsjettet. Det er godt kamuflert bak 700.000 kr i økt bunnfradrag til alle. Det er utrolig nok et gigant system som skal settes opp  for å hente inn mer skattepenger fra det norske folk. Dette systemet koster 85 mill å lage og krever rapport fra hver enkelt boligeier om areal, alder på bolig og boligtype. Overvåking av kjellerutbygging, stabbur, loft osv i hele landet (hørte dere Helga og Åslaug…)  Rene stasi eiendomspoliti, eller?

Dette er ikke farlig i første runde, men det gir en modell for å hente mer skattepenger fra boligeiere i 100 år – og det blir mange mrd på mrd fra deg og meg og neste generasjoner.

Mye av teksten fra regjeringsdokumentet som inkluderer bruk av logaritmer tyder på at stortingsrepresentant C.J. Hambro hadde rett da han uttalte i trontale- og finansordskiftet i 1947 (!!):

» Jeg deler representanten Trædals – skal vi si uro? – over den lærde abrakadabra i vårt offentlige liv. » Videre:

»  Jeg deler hans uro over den skare av unge, høyt intelligente cand.oecon’er (sosialøkonomer) som slippes løs på et vergeløst samfunn.»

Seier etter valget –

Arbeidsgruppen som har vurdert dynamiske effekter i statsbudsjettene konkluderer (etter valget selvsagt) at » … kan det være aktuelt å innarbeide dynamiske effekter i provenyanslagene i budsjettet. »  Og finansdepartementet skriver: » Departementet slutter seg til konklusjonene i arbeidsgruppens rapport og vil se nærmere på hvordan slike dynamiske effekter bedre kan synliggjøres bla. i analyser av skatte- og avgiftsendringer framover.»  Det kan bety store innsparinger i kostnadene på Høyres skatteforslag i høst allerede.

Abrakadabra – og så fikk folket skattereduksjoner – en gang i 2014?!

Men kjellerprosjektet mitt vil jeg aldri rapportere inn til statsmyndighetene eller Byrået i Kongens gt.

**

Låt:  Abrakadabra – Steve Miller band (80-tallet)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: