Budsjett 2010: Norge i revers?

Tiden er kommet for å reversere mange av mrd satsingene som var ment som forsikring mot de verste scenariene. Det er lyspunkter flere steder for norsk økonomi, selv om ekspertene strides om W, V eller U i vekstforløpet.

Krisepakken var på 20-22 mrd i januar – og det var sterkt understreket at tiltakene burde være midlertidige fra regjeringen.

Kommunene har fått 4 ekstraordinære krise mrd til oppussing og vedlikehold, tror jeg. Samferdsel har fått midlertidige (?) bevilgninger på flere mrd og jernbane har også fått finanskrisepakker. Hvor raskt skal Jens og Kristin reversere de tiltakene?

Ledigheten steg raskt i vår, stoppet brått i sommer – men kan stige igjen – eller falle tilbake. Verden er skjør og usikker. Det blir vel et heftig brukt ord under pressekonferansen imorgen?  Problemet for regjeringen er at valgløfter står i kø de neste årene, men de kan vente med å innfri.

Hva når Norge blir land nr 2 i verden som setter opp renten i høst? Hva med kronen som kork på verdenshavet?  Hva med arbeidersamfunnet i Årdal og Sunndal – og norske skog Follum? Ett land med stor rikdom kan fort bli fattig på industrikompetanse. Derfor er ikke rett medisin nødvendigvis «samme gamle medisin».

Noen bør tenke på andre enn offentlig ansatte i dette landet – alle vil ikke – kan ikke – og bør ikke være offentlig ansatt. De gjør en god jobb, men trenger bedre strukturer og mindre byråkrati.

Jeg håper Jens kommer med Moderniserings-prosjektet sitt fra 2001-2002 imorgen. Den gang de gode samfunnsøkonomiske tankene skygget for LO, sosialister og bønders egen interesse.

For 2010 – er jeg redd det er Norge i revers. Kanskje noe er riktig nok, men helheten vil trolig være mer av det samme, gamle tankegodset. Det vil være å gå baklengs inn i fremtiden! Velgerne lar seg lure en gang med finanskrise tiltak, men du får ikke politisk drahjelp i 2013, Jens. Nå er det på tide å bygge noe selv også – hva med en visjon om et kunnskapsland i verdensklasse! 

**

Låt: It’s the end of the world – REM.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: