Tilsammans 13 mrd skattelette fra voodoo-Fredrik!

Det er tøffe tider for våre svenske venner som er langt kraftigere rammet enn olje-Norge med sin store bil- og ferdigvareproduksjon. De kjenner virkelig de negative virkninger ved lavere etterspørsel fra verdensmarkedet. De anslår en økende arbeidsledighet fra 8,8% til 11-12% de nærmeste årene. Den økonomiske situasjon er resesjon (minus 4-5%) i 2009, og kanskje litt bedre (+0,6%) i 2010 – selve Valgåret!

Og hvilke tiltak prioriterer Fredrik Reinfeldt (M) og hans samlingsregjering? 

Jo, de prioriterer en nokså balansert «pakke» av tiltak for kommuner og samferdsel, bedrifter og redusert skatt for privatpersoner. Med over 30 mrd tilsammans fra Fredrik og co. Faktisk ser det ut til at 4 av 10 påplussinger er skattereduksjoner med minst 13 mrd.  

Som jeg har skrevet mye om tidligere, har de rødgrønne levert ensidige Keynes tiltak for offentlig sektor hvor næmest 99% av tiltakene i budsjett og pakker har vært «utenom skattelette». Det er synd for maktbalansen i samfunnet mellom privat og offentlig sektor. Og det er synd for jobbskapere i familiebedrifter lokalt. Det girer opp kostnadsnivået mer enn lavere skatt, men det lager også mange midlertidige jobber og kan skjule strukturproblemer en stund.

Sammenligning av arbeidsledighet i Norge og Sverige, og en eventuell konklusjon om at de rødgrønne har gjort det riktige, og Fredrik har feilet – kan komme opp i svensk valgkamp. Med så ulik næringsstruktur og vår oljerikdom, er det i realiteten en barnslig sammenlikning.

Det er tankevekkende at en svensk finansminister klarer 13,5 mrd i skattereduksjon i det svenske «folk hemmet» hvor statsgjelden kan bli en utfordring. I Norge vil en tilsvarende politikk visstnok «rasere» velferden!

Her følger en liste fra det fremlagte statsbudsjettet i Sverige med det jeg vil kalle en borgerlig, blå Keynes politikk, hvor skattelette og næringspolitikk er en viktig grunnplanke i tiltakene. Tenk om de rødgrønne hadde tatt sjansen på å tenke nytt – for å stimulere bredden av norsk næringsliv fremover. Nei, i Norge er det stø kurs og statlige jobber foran alt annet som er hovedmelodien…

Utdrag av Fredrik Reinfeldt og Anders Borg sitt budsjett for 2010:

Kommuner och landsting. Statsbidragen höjs med ytterligare 10 miljarder kronor 2010, utöver de 7 miljarder som tidigare utlovats. Höjningen är tillfällig, men kommunerna får behålla 5 miljarder 2011.

Utbildning och arbetsmarknadspolitik. 6,1 miljarder 2010 till bland annat 54.000 platser i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, 10.000 platser på högskolan, 10.000 på komvux och 3.000 på yrkeshögskolan.

Skatter. Ett fjärde steg av jobbskatteavdraget. Ytterligare ett par hundringar i sänkt skatt per månad för normalinkomsttagare, vilket gör totalt cirka 1.500 kronors skattesänkning i månaden för en industriarbetare. Kostnad 10 miljarder kronor.

Företagare. Egenavgifterna sänks med 5 procentenheter, men maximalt 10.000 kronor per år. Kostar drygt en miljard kronor.

Företagartrygghet. Högkostnadsskydd för sjuklön, arbetslöshetsförsäkring för företagare, med mera. Total kostnad 480 miljoner kronor.

Pensionärer. Sänkt skatt med 1.000–1.200 kronor per år för dem med garantipension, och med 1.700–2.000 för dem med 150.000 i årsinkomst. Kostar 3,5 miljarder kronor.

Rättsväsende. 4 miljarder kronor till polisen, åklagarväsendet, domstolarna, kriminalvården osv. Målet 20.000 poliser år 2010 uppnås.

Studiemedel. Höjs med 430 kronor per månad, varav 40 kronor är bidrag. Eftersom priserna fallit och därmed basbeloppet blir nettot plus 350 kronor per månad.

Förtidspensionärer. Bostadstillägget för personer med sjuk- och aktivitetsersättning höjs med upp till 6.600 kronor per år.

Försäkringskassan. Får 350 miljoner kronor i tillägg för 2009 och 600 miljoner mer per år från 2010.

Cancervård. 227 miljoner kronor på tre år till en nationell cancerstrategi.

Infrastruktur. 1,5 miljarder kronor ytterligare till underhåll och reparation av vägar och järnvägar.

For en valgkamp det kommer til å være i Sverige neste år!  De har levert mye bra politikk for en kriserammet svensk økonomi, men det er utrolig pinsamt at lillebror (!) slår oss ned i støvelene med sine skattereduksjoner.

Skulle nesten tro at de var «ett av verdens rikeste land»?  Eller har de bare fattat at privat velferd er like mye verdt som statlig velferd?

**

LÅt: Lovefool – av svenske the Cardigans (90-tallet)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: