Rødgrønn statsøkonomi – sovepute for fremtiden?

Norge har det beste utgangspunktet i verden for å skape verdier for sine innbyggere. Vi er rike på naturressurser, vi har en høyt utdannet befolkning og vi har ett løsningsorientert næringsliv.  

Hver åttende krone på budsjettet for 2009 er en «oljekrone».

En fjerdedel av samlet verdiskaping kommer fra petroleumsnæringen.

Andre land er bekymret for statsgjelden – Norge er bekymret for plasseringen av 2400 mrd kroner i formue.

I en normal økonomi i de fleste vestlige land er politikere bekymret for utflagging av bedrifter og verdiskaping. I Norge sitter sosialistene i regjering og er stadig ute etter å «flå» de rike bedriftseierne. Og siden oljepengene drysser over innbyggerne hvert eneste år, har denne regjeringen en «heia gjeng» i folket på rundt 50 prosent.

Ja, på kort sikt kan AS Norge overleve på høye råvarepriser og selv en fiendtlig innstilt finansminister fra SV kan ikke ødelegge idyllen i olje klyngen eller i offentlig sektor.

Men er det ikke NOEN som ser faresignalene?

1 av 5 går ut av skolen uten å kunne lese skikkelig. Vi scorer blant de dårligste på tester i matte og naturfag i Europa.  

Den «skjulte» sløsingen med menneskelige ressurser i form av ca 700.000 mennesker på uføretrygd, attføring, sykepenger eller arbeidsledighet, holdes i sjakk av en fagforening med tette bånd til makta. Ingen demonstrasjon på Youngstorget heller når man rundet 90.000 ledige inkl tiltak.

LO har også trukket opp stigen etter seg, ved å kjempe for internasjonalt høye minstelønninger og lite fleksibilitet, stenger de 100.000-vis av mennesker ute fra arbeidslivet. Dårlig gjort.

Basert på «oljegaven» fra himmelen trenger ikke forsknings- og innovasjonsnivået være i verdensklasse heller. På lang sikt er det verre.

Skattenivået går opp fremfor å benyttes til å stimulere nasjonal skaperevne og lokke investeringer fra andre land. Kortsiktig fordeling av kaken blender for «å premiere jobbskaperne i bakgrunnen».

Rundt 760.000, nær 30%, selvsagt mange dyktige fagfolk, har offentlig arbeidsgiver. I tillegg 700.000 i «utenforskapet» som får en sjekk fra staten, mer eller mindre frivillig. For ikke å glemme 600-700.000 vanlige pensjonister med offentlig pensjon. En blå politikk må engasjere deler av disse gruppene også…

Tenk hvis vi kunne gjøre ting smartere, tenk hvis vi kunne holde flere i arbeid lenger, tenk hvis vi kunne snu helsekøene nedover- og tenk hvis vi kunne belønne jobbskaperne.

Oljerikdommen skygger for nødvendige reformer. For vanlige folk er det mest behagelig å utsette problemet.

**

Låt:  Killing me softly- Fugees.

2 Responses to Rødgrønn statsøkonomi – sovepute for fremtiden?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: