Halv pris på Høyres skattelette. Slipp LOTTE-Arbeid fri!

Det er lite nyskapingsarbeid under den rødgrønne regjeringen. Fire tapte år, vil mange tilhengere av modernisering slå fast. På ett viktig område jobber en «hemmelig» gruppe bestående av SSB og Finansdepartementet med å se «nærmere på hvordan dynamiske virkninger kan beregnes og om effektene i større grad bør synliggjøres i budsjettmaterialet».

Idag er det slik at » departementet legger ikke arbeidstilbudsvirkninger inn i anslagene for hvordan skatteendringer påvirker skatteinntektene i budsjettåret «. Det er faktisk helt sikkert feil i den virkelige verden, og gir borgerlige partier som ønsker skattereduksjon altfor høye anslag på «den tapte» velferd. NB! Offentlige budsjetter inneholder mrd’er på mrd’er med poster som ikke er eldreomsorg eller skole.

Hva vet vi allerede?  Jo, at SSB har beregnet at av 8,3 mrd i skattereduksjon på arbeid gjennom forrige skattereform, kom 56% tilbake i årene etterpå. Det er det samme som å si at skattelette (toppskatt fritak under 500.000 kr og økt minstefradrag med noen tusenlapper) – KOSTER HALVPARTEN av det de rødgrønne løper rundt i valgkampen og påstår. Feks 2,5 mrd og ikke 5 mrd. Og ikke glem at privat velferd øker og folk får beholde mer av egen inntekt.

Finansminister Halvorsen og flere rødgrønne politikere har sagt «at det selvsagt er noen dynamiske effekter av skattelette«, og spesielt for lave inntekter.  At modellen LOTTE-Arbeid muligens skal tas inn i budsjettarbeidet fra 2010-budsjettet i oktober, er en mager trøst for partier og velgere som sloss for lavere skatter. Økonomer i byrået mente våren 2009 at nye analyser om «dynamiske effekkter» av skattelette kunne være ferdige senest i august. Nå er det merkelig nok utsatt til oktober…

Det er på ingen måte taktikk eller god «timing» for regjeringen, som skal bestemme når fornyelse og forbedring skal komme folket tilgode. La oss alle kreve at konklusjonene om LOTTE-Arbeid slippes fri NÅ – og at det brukes i diskusjonene om skatteendringer. Da får folket, bedriftene og partiene skattelette til «halv pris».  Det pleier å få fart på salget. Jeg er helt sikker på at det vil «få fart på Norge».

 **

Litt mer fakta for de detaljfokuserte –

SSB skrev selv i sin rapport fra våren 2008:

 ”Hovedhensikten med en slik utvidelse er å gi mer korrekte anslag på proveny- og fordelingsvirkninger” og videre:

”Målet er at LOTTE-Arbeid skal bli en del av den ”verktøykassen” politikere og embetsverk har til rådighet i sitt arbeid.”

 Skattereformen kan vise til betydelige dynamiske effekter

Et publisert forskningsarbeid benytter LOTTE-Arbeid ved beregning av effekter fra skatteendringer i forbindelse med skattereformen i 2004-2006.  Rapporten het ”MORE REALISTIC ESTIMATES OF REVENUE CHANGES FROM TAX CUTS” (av Thor O. Thoresen, Jørgen Aasness og Zhiyang Jia i SSB) og ble publisert våren 2008.

 Ifølge dagens modell, LOTTE-Skatt, ble provenyeffekten fra reformen i 2006 anslått til en samlet provenykostnad på 8,3 mrd. kroner. I den nye LOTTE-Arbeid beregningen er bildet veldig annerledes: 

Brutto provenytap 100 %   8,3 mrd
– Økt skatteinngang fra konsum pga inntektseffekt 16 %   1,3 mrd
– Økt skatteinngang fra lønn som følge av økt arbeidstid 23 %   1,9 mrd
– Økt skatteinngang fra konsum som følge av økt arbeidstid 8 %   0,65 mrd
– Økt arbeidsgiveravgift som følge av endring i arbeidstid 10 %   0,8 mrd
= Netto provenytap 44 %   3,65 mrd

Dvs 56% kommer tilbake av proveny.  Hele 4,65 mrd kommer igjen ifølge SSB økonomene.

I den nye modellen estimeres den ekstra skatteinngangen fra inntektseffekten på 8,3 mrd via økt konsum, til å være 1,3 mrd kroner. Økt skatteinngang via økt personinntekt fra endring i arbeidstilbud blir beregnet til 1,9 mrd kroner. Økt skatteinngang via konsum fra endringen i arbeidstid er beregnet til 0,65 mrd. Endringen i arbeidstid medfører 0,8 mrd kroner ekstra i innbetalt arbeidsgiveravgift. Samlet gir dette en ”dynamisk” skatteeffekt på 4,65 mrd eller 56 prosent av den initiale inntektseffekten. Særlig viktig er det å legge merke til at 40 prosentpoeng av de 56 prosentene skyldes endringer i selve arbeidstilbudet.

Les mer her:

http://www.samfunnsokonomene.no/forside.php?k=samfunnsokonomene/tidsskrift_norskokonomisk&aid=4027#Nr%202%20-%202005

**

Låt:  As if By Magic – La Roux (2009)

One Response to Halv pris på Høyres skattelette. Slipp LOTTE-Arbeid fri!

  1. […] Voodoo-skatte-fornyelse! Jeg har tidligere skrevet mye om rapporten til SSB fra sommeren 2008. Her slo byrået fast at over halvparten av skattelettelsene på arbeid i 2004-2006 (skattereformen), kom tilbake til statskassen. Det dreide seg faktisk om 4,5-5 mrd kroner i dynamiske effekter. Kraftige konklusjoner fra forsiktige forskere. les mer her: https://bluelines09.wordpress.com/2009/09/04/slipp-lotte-arbeid-fri-halv-pris-pa-h%c3%b8yres-skattele… […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: