Hvis velferd er viktigst, stem Høyre!

Det nærmer seg den store Valgdagen 14.september. Det norske folk skal innen den tid, både ta imot og fordøye en politisk 7-retters middag. På mange måter en overdose politikk for den vanlige borger.

La meg prøve å forenkle et par analyser av norsk økonomi frem til 2020, og spørsmålene om velferd og skattenivå.

Forsker Erling Holmøy (SSB) har følgende påstand:

» Uten å bryte handlingsregelen er det rom for å gradvis fase ut mer enn hele arbeidsgiveravgiften». Oversatt til vanlig norsk betyr dette at opp mot 150 mrd i reduserte skatter og avgifter er en mulighet de neste tre stortingsperioder. Det er fordi befolkningsutviklingen er gunstig og oljepris-/produksjon holder seg. Vi kunne i et tenkt tilfelle fjernet både formuesskatt, toppskatt, dokumentavgift, arveavgift og samtidig halvert arbeidsgiveravgiften mm. Vi kunne også gitt bort mange tusen el-biler til folket (!)

Stopp, roper de rødgrønne – velferden raseres?  Nei, ikke ifølge forskeren. Han setter en forutsetning om uendrede standarder i helse og omsorg, og da er bildet krystallklart – enorme rom for skattelette frem til 2020. Helt usannsynlig, roper de rødgrønne.  Helsestandard må øke som det alltid har gjort. Vel, ikke glem at kaken blir størrre med god politikk for å skape verdier. Jeg skal ikke unnlate å nevne at Holmøy ser finansieringsproblemer i 2050 fortsatt, men langt mindre hvis skattereduksjon brukes fremover. 

Regjeringen har en laget en Perspektiv melding i januar 2009 med prognoser frem til 2060. Det mest spennende av nyhetene her er gjemt bakerst, nemlig potensial for å gjøre ting smartere i offentlig administrasjon og tjenesteyting.  Det er altså mulig å gjøre offentlig sektor mer effektiv, til glede for innbyggerne. De sier » der det offentlige har monopol på tjenestetilbudet, mottar virksomhetene ingen signaler fra markedet om hvordan brukerne vurderer kvaliteten«.  For å få informasjon spør man brukerne, og tjenestene «skårer middels eller lavere». Fastlegene er ett positivt unntak. Helt på bunn ligger NAV med en katastrofal utvikling fra 2007 til 2008.

Det blir for mye å gå gjennom alt, les mer i kap 9.6 i st meld nr 9.

La meg tilslutt sette opp en sterk oppsummering på effektiviseringspotensiale ved å «lære av de beste» og utnytte stordriftsfordeler:

– Mulig innsparing:

Kommunal administrasjon 17-28 prosent !

Pleie og omsorg 10 – 21 prosent (i to ulike studier).

Politiet 20-26 %

Statlige høyskoler 23 %.

Arbeidskontorene (før NAV reform) – 13 %.

Dere skjønner sikkert raskt at det er mrd av kroner som kan frigis til bedre tjenester og mer kvalitet. Ja, mer velferd uten at det må koste skjorta. Det er et behov for private tilbydere på flere områder for å puste andre i nakken og bidra til innovative løsninger.

Mislykkes vi med å gjøre offentlig tjenester smartere og mer brukervennlig, er langsiktig velferdsnivå etter 2020 i fare.

Så hvis velferd er viktig for deg, stem blått!

Les også denne (ikke enig i alt, men setter finger på noe bra på velferd!)

http://e24.no/kommentar/e24-kommentar/sjolie/article3237337.ece

**

Låt for dagen:  Everybody wants to rule the world – Tears for fears (1985)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: