Skatt velferden ut av landet, Jens?

Norge trenger en regjering som er glad i bedrifter!  Derfor denne repetisjon av tidligere Bluelines blogg med et par nye sitater –

I en globalisert verdensøkonomi vil kapital, bedrifter og eiere lettere velge seg ett annet sted enn Norge.

Etter at Sverige og Spania tok bort formuesskatten har 27 av 30 OECD-land, null formuesskatt for pensjonister,  eiere av bedrifter og andre grundere.

Formuesskatten er et missfoster, det er vi nok enige om innen det Sosialdemokratiske parti og fagbevegelsen, så det fins nå en mulighet for å gjøre noe med det

Sosialdemokratisk finansminister
1982–1990, Kjell-Olof Feldt

Norge er ett av de siste land som tviholder på denne «symbolskatten» som har mange uheldige effekter.

Världen förändras och med den måste även vårt skattesystem förändras och förmögenhetsskatten är en skatt som sannolikt kommer att bli alltmer kostsam för samhället att behålla. Mycket tyder på att förmögenhetsskatten har kommit att bli en symbol för ett solidariskt skattesystem – men en dyr symbol.”

Det er konklusjonen i en svensk rapport av Åsa Hansson fra Lunds Universitet. Den viser også at Norge kunne hatt 10.000 flere arbeidsplasser dersom formuesskatten var borte!  Ikke dårlig –  i tillegg til verdien av flere private jobber, mindre ledighet – gir det også milliarder mer i inntekter til staten i årene etterpå uten høyere skattetrykk. Økt vekst, flere grundere, færre utflyttinger og 10.000 flere jobber som hun har beregnet, er en god nyhet for en borgerlig finansminister.

I Finansdepartementets veileder om nytte- kostnadsanalyser står det følgende:

”Det koster imidlertid noe å kreve inn skatter. I tillegg til de rent administrative kostnadene, vil økte skatter gi et effektivitetstap fordi ressursbruken blir påvirket av skatteøkningen.  I den samfunnsøkonomiske analysen bør vi derfor inkludere en skattekostnad. Det anbefales å bruke en skattekostnad på 20 øre per krone for netto økt offentlig finansiering som følge av et offentlig tiltak.»  Det frigjør ca 2,5 mrd ved å kutte formuesskatten.

Modell-gjengen i departementet må nok regne en ekstra runde på de 12 mrd’ene.

Samtidig er det en lykkedag for pensjonister som betaler formuesskatt – som med Høyre vil slippe denne. SV tror at alle skatteøkninger må gi mer til velferd. De tror at høyere skatt gir færre fattige. De siste årene har de rødgrønne økt skattene med 11 mrd for bedrifts-Norge og det er blitt flere fattige – og helsekøene øker også!

Å skape verdier er en dyd denne regjeringen ikke forstår seg på.  De fleste bedrifter og jobber kommer ikke opp av oljebrønner. De oppstår ved at mennesker vil gjøre noe smartere og bedre for seg og lokalsamfunnet.

En borgerlig politikk gir den friheten til å skape mer verdier.  Og dette landet trenger en regjering som er glad i bedrifter!

**

låt: What difference does it make?  – the Smiths (80-tallet)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: