Den store krisebløffen?

Dagens rødgrønne regjering liker å skryte av egne tiltak og hvor mange krisemilliarder de bruker i 2009. De sammenligner seg med andre land og ser på budsjettunderskuddene i prosent av økonomiens størrelse. Er det riktig eller bare kreativ bokføring? 

I Pressemeldingen til sitt reviderte budsjett 2009 står det: » Samlet bruker vi nå nesten 130 milliarder kroner fra oljeinntektene for å sikre folks arbeidsplasser«. 

La oss gå bak tallene for å finne ut mer om de «ekstra» milliardene sikrer jobbene i 2009: 

– Ved fremleggelsen av statsbudsjettet i oktober 2009 var oljepengebruken 92 mrd i 2009 som var like «ekspansivt» som ved inngangen til et år med god vekst – 2008.  At økningen i skattene for familiebedriftene ikke sikrer en eneste arbeidsplass har jeg skrevet om tidligere. Det står de rødgrønne fast på fortsatt.

– 92 mrd er i hovedsak en følge av strategien om å innfase oljepenger i norsk økonomi, som vi alle er enig om er fornuftig. Norge er et «annerledes land» målt mot krisepakker i andre land, siden vi uansett skulle øke budsjettunderskuddet 

– Så fulgte januarpakken med ca 20 mrd til ulike offentlige tiltak som Stortinget ble enig om å plusse på med noen mrd.

– Av de 130 mrd i budsjett underskudd (slik regjeringen måler det i Norge) mangler nå ca 18 mrd. Her kommer de kreative triksene fra regjeringen til sin fulle rett;

  • 2008 ble 2 mrd lavere i utgifter ved oppsummering av året i desember, så da er 2009 blitt 2 mrd mer.
  • Diverse anslagsendringer av trygder og skatter ga 7 mrd nye penger brukt i januarpakken.
  • 6,5 mrd i manglende utbytte fra Telenor og andre deleide statsselskaper reduserte inntektene  med hele 6,5 mrd i RNB 2009. Det klart viktigste årsak til at de skryter av «nye» 9,5 mrd oljepengebruk i RNB.
  • Skulle man kutte andre utgifter når utbyttene uteblir – og er det politikk eller tilfeldighet?
  • Da står vi tilbake med 1 mrd til kommunene som krisetiltak i revidert – og null på skattereduksjoner.

En alternativ måte å tolke sitatet i starten, og liksom 130 mrd i oljepengebruk for å sikre arbeidsplassene er:

– Det er en bløff og i beste fall kreativ bokføring fra regjeringen.

Norge har kanskje «bare» brukt 20-22 mrd mer enn vanlig for å sikre jobbene gjennom våren 2009 i tillegg til vanlige budsjettunderskudd i «oljelandet» Norge.  Ikke minst er tiltakene ensidige. Mitt tips er at det er mindre enn de fleste andre land hvor ledigheten vokser så raskt som her hjemme.  Mrd underskuddene (pengebruken) regnes av fastlands-Norge som er under 3/4 av hele økonomien. Krisetiltak i Norge målt mot hele økonomien, som i andre land, hadde endret bildet ganske mye?

I Norge bruker vi nemlig uansett mye penger over budsjettene, og kanskje burde vi gjennomgå hva det egentlig går til?  Men i krisesammenheng er det juks og fanteri fra finansministeren.

Det er gjort mer av det samme, og lite nytt for 1 million jobber i privat sektor. Skrytet til de rødgrønne hjelper de arbeidsledige lite.

**

Låt:   «Time to pretend» av MGMT (2008)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: