Balansekunst for økonomer…

Den verste krisen på kanskje 70 år har rammet global økonomi. Tross noen mindre lyspunkter vil verden ligge i mørke i året som kommer. Noen politikere velger å fortsett som ingenting har skjedd – mens andre endrer strategi og gjør mer i krisetid.

Alle økonomer kan slå hverandre i hodet med tall og grafer; innrømme at de ikke forstod alvoret i tide osv. Nå back to business!

Noen ganger er balanse løsningen på alle problemene. I SSB  sin analyse: Krisetiltak. Effekten av ulike tiltak belyst med makromodell, starter det som ventet med at økt offentlig etterspørsel har størst effekt på sysselsettingen. De kaller det Haavelmoes teorem. Det er en selvsagt konklusjon og en viktig grunn til at Høyre har støttet regjeringen i dette.

Men så kommer de mer balanserte konklusjonene fra SSB som jeg likte:

» Av tiltakene på skattesiden er det særlig arbeidsgiveravgiftslette som monner med tanke på bedring av situasjonen i arbeidsmarkedet» – kanskje ikke så dumt med 6 mrd i prioriterte tiltak her i tillegg til regjeringen?
 
«… skattetiltak generelt må oppfattes som å være relativt lette å reversere.»  – Såvidt jeg husker noe regjeringen er veldig opptatt av, og raskere å få igang enn mange offentlige tiltak også…
 
Om lavere arbeidsgiveravgift;
» stimuleres norsk produksjon gjennom bedret konkurranseevne»
» Lønnsomheten i næringslivet blir bedre enn den ellers hadde vært.»
 – Jøss – det kan vel umulig skade arbeidsplassene!
 
Balansekunst i finanspolitikken – det er Høyre det!
 
» Med store behov for stimulanser, vil man kunne støte på praktiske kapasitetsproblemer ved enkelte av tiltakene.»  Det har vi tydelig sett -at kommuner strever og at lånetilgang mangler.
 
Økonomene i SSB avslutter med spikeren i kista for ensidig rødgrønn finanspolitikk:
» Dette, sammen med usikkerheten knyttet til hvordan de ulike tiltakene vil virke og behov for å stimulere mange ulike deler av økonomien, gjør at det virker som en fornuftig strategi å sette sammen pakker med flere tiltak. «
 
En balansert og blå tiltakspakke som inneholder nye skattereduksjoner i tillegg til lavere rente og offentlig investeringer er en HELGARDERING for å sikre norsk økonomi og gi lavere ledighet !!  Slå den AP-SV!

* Låt «Get the balance right» med Depeche Mode.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: