Talltriksing og resesjon!

Det kom nye tall fra SSB igår som viste det jeg har spådd tidligere. RESESJON I NORGE!  Den samlede virksomheten i AS Norge på fastlandet har vært negativ i både 4.kv 2008 og i 1.kv 2009.  At resten av Europa har det tøffere er vel ikke noen unnskyldning for å gjøre minst mulig i RNB.

Samtidig har SSB kanskje lurt denne regjeringen til å sitte stille?  Nå viser det seg nemlig at nedgangen i slutten av fjoråret var 4 ganger verre enn SSB hadde regnet ut på første forsøk. Nemlig -0,8% mot tidligere anslått -0,2 % nedgang.  Det betyr også et svakere arbeidsmarked. Hadde pakken til Regjeringen blitt noe større dersom de hadde sett dette komme så raskt?  Kunne de ha satt ned noen skatter for å sikre seg mot et «worst  case» scenario?  Ville de likevel gått inn for lavere arbeidsgiveravgift eller mindre «straffeskatt på å ha folk i arbeid»? 

Svaret på det retoriske spørsmålet er NEI. Og begrunnelsen er like dårlig som for aktivt statlig eierskap…  Finansministeren sa følgende til VG nett om sin motstand mot å røre arbeidsgiveravgiften:   «…å smøre pengene jevnt utover alle bedrifter, både de som går godt og de som sliter.»  Det er nettopp det som er bra med tiltaket – det treffer alle – det treffer rettferdig – det bidrar i alle bransjer. Det er ingen aktivistisk politikerstyrt kampanje, men slik som forskning, skatt og veibygging – noe som gjør det lettere å konkurrere fra høykostlandet Norge.

Bidrag til optimisme er halve historien i 2009! Og bedrifter og ansatte i hele Norge vil få tryggere jobber, gjennom mer vei, lavere skatt og mer satsing på kompetanse. Markedet våkner nok opp igjen – og da vil Høyre at norsk verdiskaping skal ha gode levekår!

Den rødgrønne regjeringen er lurt av Røkke. De er trolig lurt av tall fra SSB tall på veksten i fjor høst også. Det er kanskje derfor Regjeringen kun har prognose på veksten (0,75%) og ledigheten (4,75%) for 2010. Nedgang i eksport, bedriftsinvesteringer og oljeinvesteringer er «missing link» i rødgrønt Revidert. Jeg utfordrer Regjeringen til å levere ut tallene, hvis de har noen vi kan stole på?

Låt:  Radiohead med 2+2=5.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: