Null rente eller lavere skatt?

Nedgangen i global vekst er nedjustert. DnB har mørkere skyer som forside på sine siste prognoser. Det blir svart i 2009 og første halvår 2010. La oss nevne noen «mørke» høydepunkter fra analysen:

– 10 % nedgang i tradisjonell eksport i 2009

– 22 % nedgang i bedriftenes investeringer i 2009

– Raskt økende ledighet til 5,4 % i 2010 som holder seg på 5,5 % i 2011 (minst 150.000 ledige)

– Industrilandene opplevde 7 % nedgang i BNP (årlig beregnet) i 4.kv 2008 – verste på 60 år!

– 90% av industrilandene vil oppleve resesjon i 2009, og slår rekorden fra 1975 (OPEC I)

De skriver også at historien (hvis vi kan stole på den…) viser at det tar 4-6 kvartaler fra det «verste» i finansmarkedene til det «verste» i realøkonomien. Det må bety at vi har minst 3-4 kvartaler igjen i Europa – som er mager trøst for mange land. De nevner et par positive momenter som feks samordnede globale tiltak med renterespons, tilførsel av likviditet og budsjetttiltak. Det ville vært enda verre uten.

De tror – naturlig nok – at Norge skal klare seg noe bedre gjennom krisen pga vår «buffer» i Pensjonsfondet, effekt av rentereduksjon og finanspakken(e). Vi må huske at det er relativt til 10-12% ledighet i mange EU land, inkludert vårt naboland Sverige. Vi har vel gjennomgående klart oss bedre på ledighet enn i andre land. God omstilling er vi ganske gode på i norsk næringsliv.

Vi har nok ikke sett starten på den virkelige «elendigheten» for norske eksportbransjer og småbedrifter. DnB tror Norges Bank setter renten ned til under 1 % i 2010. Men vil en rentenedgang videre fra 2 til under 1% gjøre den store forskjellen? Jeg er ikke overbevist. Vi har et finanspolitisk handlingsrom som gjør at skattene ikke MÅ øke for å hindre gjeldsbelastningen som flere andre land er nødt til å vurdere. Politikerne bør tenke på skattereduksjoner, øke forskningen og bedre veinettet. Hele verktøykassen er ikke tatt i bruk.

En stadig verre realøkonomisk virkelighet for de arbeidsledige og bedrifts-Norge vil kreve handling fra våre beste politikere!  At renten går til null burde ikke være nødvendig. Særlig når vi fortsatt kan supplere med målrettet skatte- og bedriftspolitikk. Det må vel være en positiv bieffekt at statens andel av produksjonsmidlene holdes i sjakk.

Låtvalg – ZERO av Yeah Yeah Yeahs (2009)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: