Svenskesuget – renten halvert fra 1 til 0,5%!

Det er faktisk blodig alvor for våre venner. Det betyr en svensk økonomi som kan oppleve tøffere tider enn på 15 -20 år med 1990-talls nedjusteringer av velferdsordninger.

Sverige kan få 12 % ledighet om 1 års tid og de borgerlige politikere har nok en gang fått økonomisk krise i sin regjeringsperiode. Uflaks eller fordel? De ekstra 45 mrd som ble lagt frem i vårbudsjettet var i stor grad ulike tiltak mot arbeidsløsheten. Den blå regjeringen vant da også valget på «utenforskapet» og «jobben». Ja, en skikkelig frekkis det!

Svensk storindustri og IKT bedrifter er klart svekket av USA og EUs store nedgang i etterspørsel. Hvem hadde tippet på svensk rente under 1 % for et par år siden? Ingen. Globale vare og kapitalmarkeder er gjennomsyret av raske dominobrikker som også traff kommune-Norge tidligere. Sverige har ingen pengebinge med oljereserver å øse fra, og det betyr at rentevirkemiddelet blir enda viktigere enn i Norge. De underskudd som lages idag MÅ fikses ved høyere skatter eller kutt i offentlige ordninger i fremtiden. I Norge er sammenhengen langt mer indirekte.

Lenge var Sverige storebror med Bjørn Borg, Stenmark og bronselaget i fotball-VM. De siste 10 årene har lille Norge vokst seg stort gjennom olje- og gassinntekter og oppbygging av Pensjonsfondet. Vi har dratt fra naboene våre i VM i økonomi, eller Bnp per innbygger. Men glem ikke at de bruker mer på forskning og utvikling, og driver langt mer innovasjon i sine bedrifter. Kanskje tar de oss igjen når oljen er brukt opp?

Norsk eksport til Sverige har gått ned med over 30% i årets tre første måneder, tilsvarende rundt 3,5 mrd kroner. De er viktigste handelspartner fortsatt (handel med varer), så vi vil merke det utover året i norske eksportregioner.  Svenskesuget i handelen er utsatt et par år nå.

link http://www.ssb.no/muh/tab-2009-04-17-03.html

Alt er ikke svart i Sverige (i en investors øyne). I Dagens Industri står under overskriften «Åh, vilken herlig kris!» at sjefen for Investor Børje Ekholm ser «chansen att aktersegla forsvagade konkurrenter, med investeringer i forskning, utvekling og varumerken«. Det er godt nytt for verden at optimistiske investorer og ledere finnes der ute.

 Vi må ikke glemme Schumpeters «creative distruction» teorier helt heller. Verden skal videre – opp og frem – til  det bedre og med ny lærdom i sekken. Og tenk hvis offentlig sektor sin produksjon kunne oppleve tilsvarende innovasjoner som i de private bedriftene?

**

I overkant av ett av fem norske foretak har introdusert produkt- eller prosessinnovasjoner, viser resultatene fra innovasjonsundersøkelsen 2006. Andel innovative foretak og graden av nyskaping i innovasjonsarbeidet varierer imidlertid mellom næringer og størrelsesgrupper. http://www.ssb.no/emner/10/03/innov/

E24: – Den lavere renten og rentebanen er nødvendig for å dempe fallet i produksjon og sysselsetting, og for å klare inflasjonsmålet på 2 prosent, skriver den svenske sentralbanken i en pressemelding.

Samtidig senkes forventningene til BNP-veksten i 2009, og Riksbanken anslår nå et fall på 4,5 prosent der de i februar anslo at fallet ville bli 1,6 prosent

(:-)) Låtvalget står mellom The winner takes it all og Waterloo av svenskenes største eksportartister!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: