Renter som kommer og renter som går…

Norges befolkning er snart delt i to. Den lykkelige, statlige eliten som er ansatt i offentlig sektor med store lån, og hvor renten går raskt ned og kjøpekraften øker.  Den andre delen er i usikre jobber, på vei ut i arbeidsledighet eller i permisjon. Det er utrolig trist å tenke på at mange jobber kunne vært spart ved bedre politikk. Men vil folk våkne eller bare si «ja takk» til mer statlig styring over frie innbyggere?

Hvorfor ventet regjeringen så lenge med tiltakene? Hvorfor ikke legge frem målrettet skattereduksjon? Det kan bare finans- eller statsminister svare på.

La oss gå 6 mnd tilbake. Renten var satt opp for 15ende gang under rødgrønn regjering og nærmest alle snappet etter penger til å betale boliglånet. Det var kjørt en «happy go lucky» finanspolitikk hvor alle områder fikk noe, men ingenting ble prioriert skikkelig. Feks klarte ikke Stoltenberg å følge oppskriften i sin egen handlingsregel om å bruke ekstra oljepenger til utdanning, forskning, samferdsel og skattekutt. Visste du at nesten 200.000 flere betaler toppskatt enn i 2005. Den skatten er for høy, og betales av helt vanlige yrker med noen år på baken. Helt unødvendig i rike Norge hvor fritid og reise stadig får flere tilhengere.

Etter en periode med SVs fordelingspolitikk hvor rike bedriftseiere (les økt formuesskatt) skulle «flås» og stadig mer press i arbeidsmarkedet med unødig høye renter for folk flest, kom crashet i finansmarkedet. Det er slik at krise i USA har gitt global meltdown og renter som «går» helt uavhengig av regjeringens politikk. Det er det eneste mulige for at NB skal holde prisene «normale» og sikre jobbene, hvertfall noen av de!.  Vi får krysse fingrene om at internasjonale tiltak og samordning i politikk kan redde oss.  Dette landet er en liten, sårbar eksportnasjon i det kalde nord som er mer avhengig av handel enn de fleste europeiske land.

De rødgrønne har hatt mer flaks enn fortjent med renten. PÅ den annen side har de en galloperende ledighet og konkursbølge som bør tas mer på alvor.  Det er utrolig frekt av denne regjeringen å si at de legger til rette for rentenedgang. Melodien «Renter som kommer og renter som går..» ville spilt lavere og lavere for den heldige delen av befolkningen uansett nå. Vi nærmer oss et tidspunkt hvor lavere skatt er eneste uprøvde virkemiddel i verktøykassen. Noe særlig lavere renter bidrar relativt mindre. Videre er offentlig makt og innflytelse stor nok her på berget. For å komme styrket ut av krisen er enøyd Keynes politikk farlig. Det å bare øke offentlige utgifter er å gi folk en falsk trygghet. Det er kombinasjon av bedre rammebetingelser, lavere skatter og mer kompetanse som vil gjøre at bedrifts-Norge kan komme bedre ut av kriseåret 2009. Vel, 2010 er også i faresonen. Jeg ser at de rødgrønne har åpnet en bitte liten dør på skatt – og mener at de borgerlige bør ta et modig valg for fremtiden. Det er faktisk rundt 1 million jobber i privat sektor det dreier seg om. Ja, og flere hundre tusen familier i hele landet. Den nye politikken for å skape vår egen fremtid må komme raskt. Helst imorgen!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: