Høyres program: Verdens beste skole?

Den blå verden har fått se en snikpremiere på Høyres program 2009-2013. Det er programmet som skal løfte partiet tilbake til gamle høyder. Naturlig nok har skole og kunnskap fått æren av å starte etter innledningen. Og hva vil Høyre med skolepolitikken sin? Det er faktisk ganske mye. «Høyres mål er at Norge skal ha verdens beste skole». Dette var noe annet enn det litt forsiktige Høyre vi ser til vanlig. Det er faktisk noe nesten hellig over Høyres kunnskapspolitikk etter Kristin Clemets opprydning på klasserommene. Det heter foresten grupper idag. De konkrete tiltakene som listes opp får meg nesten til å tro på realismen i «verdens beste skole». Men er det ikke noe som heter PISA? Stemmer det – Norge ligger veldig, veldig dårlig an på internasjonale tester i både lesing, matte og engelsk.

Hva foreslår Høyre å gjøre først for å bedre norsk skole?  Tiltakene er mange og virker gjennomtenkte, men jeg som ikke har all verdens trening i å lese partiprogrammer ser ikke helt prioriteringene. Er tiltakene for økt lærerkompetanse like viktig som ro i klasserommet? Er krav til skolelederkompetanse for rektorer viktigere enn å styrke arbeidet mot mobbing? Det eneste jeg kan være sikker på er at Høyre vil i den retningen. Personlig tror jeg faktisk at 25 timer i uken er nok i slutten av barneskolen, så lenge timene har kvalitet.

I bedriftene blir mange kompetente ansatte permitert og ledige i disse krisetider. En ide; Tenk hvis den kompetansen kunne utnyttes i ungdoms- og videregående skoler rundt i landet. I hovedsak en frivillig ordning hvor skolen «låner»  feks en ingeniør til matteundervisning mens bedriften er nede pga svakt eksportmarked. Jeg var selv arbeidsledig bare 5 måneder i 2001, men det hadde gått dårlig med 5 måneder til.

På skatte- og næringspolitikken er det mye gjengjennelig i Høyres program og næringslivet liker jo forutsigbarhet, så det kan bli godt mottatt. Det var på tide at kunnskapsbaserte og tjenesteytende næringer fikk sitt eget kapitel!

På modernisering av offentlig sektor er det mange gode forslag og veldig mange underbygger at vi trenger større og færre kommuner. Det hadde vært modig hvis det stod i programutkastet at Høyre ønsker 200 kommuner innen 2020! Noen vil kalle det dumdristig, men det hadde satt igang den politiske diskusjon som er overmoden.

Det er som sagt mye gjennomtenkt politikk og mange målrettede tiltak. Høyre har gjort et grundig arbeid. På miljø hadde det vært en fordel å gå enda lenger feks mot bensinfrie storbyer. I disposisjonen burde miljø- og energipolitikken stå på egne ben. For meg er den snart like viktig som skole og bedriftspolitikk. Flytt miljøutfordringen «up front» så alle ser det!

Reklamer

2 Responses to Høyres program: Verdens beste skole?

  1. Programblogg sier:

    Først og fremst grattis med bloggen! Og forøvrig godt innlegg.

    Ad prioriteringer i programteksten. I innledningen til hovedkapitelen står 2 setninger i kursiv – hhv om mål og virkemiddel. Den siste setningen beskriver nettopp hva du etterlyser «Det viktigste er….»

    Skjønner? 🙂

  2. bluelines09 sier:

    Takk for det! Jeg ser at det det er lagt opp til klarere prioriteringer enn jeg først la merke til. For den utrente leser med sans for lister, hadde Høyres 5 viktiste saker på hvert område gjort det enda tydeligere. Sikkert en krevende jobb for programkomiteen? Er rekkefølgen på hovedtemaene logisk eller prioritert?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: