Til Jens 50 år!

Det var en gang en dyktig økonom som het Jens. Han hadde observert med sine akademiske briller på 90-tallet hvordan offentlig sektor ikke leverte resultater som han ønsket seg. Etter at krigen med LOs mann Jagland var overstått, ble økonomen statsminister. Da 41-åringen fikk makten i år 2000 var ambisjonene om å fornye velferdssamfunnet store og tilhengere av Stoltenberg klanen gledet seg til både makt og forandring. Det ble nye grep i retning av modernisering av offentlig sektor, mer effektiv tjenesteproduksjon og Statoil ble delprivatisert. LO trodde vel innimellom ikke sine egne ører. Det var egentlig ganske fornuftig politikk dette, Jens.

Dommen fra arbeiderpartiets grunnfjell ble nådeløs med rundt 24 prosent i valget høsten 2001. Regjeringen Bondevik II tok over skuta og styrte landet inn i strømkrise og ut av industrikrise. I tillegg til vanlig regjeringsslitasje opplevde Norge som i USA «jobbless growth».  Det vil si at veksten i økonomien var god og optimismen steg, men ledig kapasitet hos bedriftene gjorde at ledigheten gikk sakte nedover.  Det var nok medvirkende til valgnederlaget sammen med Carl I. Hagen sin kontante ekskludering av Bondevik. Men hvor mange regjeringer har faktisk sittet to perioder etter 1970?  

Det var en mer moden og strategisk Stoltenberg som kom til makten gjennom å fri til SV og SP. Og han lå forresten langflat for Valla i LO også. Det var nok likevel befriende for mange norske velgere å kunne stemme på et flertallsalternativ. Den oppskriften fulgte Moderaterne i Sverige til makten. Det som er synd med Stoltenberg II er at de er preget av SV sitt ønske om å ta de rike. Oftest blir det en øvelse for å hindre bedrifter i å tjene penger. Videre er AP tilhengere av storindustrien og ser liten nytte i mange små bedrifter som gir de store nødvendig konkurranse for å holde priser i sjakk.  Sammen med finansdepartementets redsel for at noen «utnytter» systemet til egen fordel, har regime til dagens regjering utviklet en nokså nedlatende næringspolitikk. Det kan virke som at regime krever en oljepris på 80-100 $ per fat som sikrer offshorenæringen med underleverandører. Alternativt en stor, statlig sjekk i posten i finanskrisetider. For alle de bedriftene og grundere som bygger landet, er det lite forutsigbart og litt trist.

Hva er det Jens (og Kristin) skryter av i sine fest taler?

Det er full barnehagedekning. Det er den nordiske modellen. Det er høy sysselsetting, og et velment forsøk på mindre fattigdom. Det er fine og store ord dette. Det artige med den nordiske modellen er forresten at Jens tar æren for de positive sidene, nærmest alene, på beste sendetid i NRK. Samtidig uttalte Kristin Halvorsen på et seminar at den nordiske modellen er et » tverrpolitisk felleseie «!  Kanskje en ide å bli enig om en historie her?

Hva er det Jens ikke tar opp i sine festtaler?

– Det er gjort fint lite moderniseringsarbeid i offentlig sektor; vi har fortsatt 430 kommuner i vårt lille land!

– Det er 600.00-700.000 personer i «utenforskapet» som kunne vært i jobb? Er ikke økonomen Stoltenberg opptatt av sløseriet av menneskelige ressurser?

– Den norske skolen leverer ikke kunnskap og læring i forhold til våre naboland.

– Det er gjennomført over 10 mrd i skatteøkninger for bedrifts-Norge!

Hva skjer i familieeide bedrifter hvor arveavgiften nå kan bli 25 ganger høyere enn før regjeringens siste endringer? I mange tilfeller tror jeg de gjennomfører generasjonsskifte uansett. De biter tenna sammen. De er glad i bedriften sin og de ansatte. De tenker at politikere ikke forstår de som «bygger landet» og viderefører driften. Det er jeg takknemlig for. Den innsatsen de gjør er med på å finansiere fellesgodene i samfunnet. Andre ganger er jeg redd for at bedriften legges ned, særlig i dramatiske krisetider som dette.

En ting er at man ikke kan forvente noe mer av en regjering hvor SV styrer, men jeg må virkelig si at jeg savner de visjonene om fornyelse som statsministeren hadde i år 2000. Det er ikke for sent å snu.

One Response to Til Jens 50 år!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: